Ünnepnapok… jó megemlékezni, szükséges, vagy nem?

Szerinted? Mint minden ez is nézőpont kérdése, és a legtöbben azonnal rá vágják az igent… de nézzük több nézőpontból is meg. És a végén elmondom röviden szerintem jó-e megemlékezni az ünnepnapokról. 🙂

Nagyon megoszlanak a vélemények… van, aki vallási okokból nem karácsonyozik, van, akinek olyan mély sérelmei vannak, hogy nem bír rá nézni a sírra sem…. van akinek sohasem volt normális szerető családi háttere, szülinapi zsúrok, így nem is érti miért kell hűhót csapni egy-egy szülinap végett. Van, akinek a névnapozás egyenlő a piálgatással, a jól berúgni lehet nappal, míg van, aki úgy véli a névnapot kevésbé ünnepli meg. Van, aki kifejezetten sértőnek veszi a valentin napot, és van aki csak a vallási eredetű ünnepnapokat ismeri el, van aki úgy gondolja csak a magyar ünnepet kellene megünnepelni, amiről kiderül nem is feltétlen magyar… kivéve a nemzeti ünnepünket, van aki nem is tudja honnan ered egy-egy ünnep, de a jelenlegi séma szerint elfogadja és kész, és semmi több, mint egy újabb szabadnap. Van, akinek nyűg az ünnep, mert látogatók jönnek, és sütni-főzni kell. Van, aki szerint ez is újabb üzleti fogás… ezért nem vesz semmit… Van, aki azt se tudja mit ünneplünk, csak szabadnak legyen… 🙂 És vannak, akik lelkesen nézik a naptárakat, készülgetnek, cikkeznek, és ajándékot készítenek, megemlékeznek, műsorokat állítanak össze, legtöbb esetben a pedagógusok, vagy tanítók, vagy állami cégnél dolgozók.

Lehetne folytatni a sort… te is gondolkozol valahogy az ünnepek fogalmáról, lehet, van amit megünnepelsz, lehet van amit nem… ez mindenkinek az egyéni szuvenír joga! Az, hogy valaki hogy áll egy adott ünnephez, a tudatállapottól függ, a megélt érzésektől, adott neveltetéstől, élményektől, mennyire tartja fontosnak az adott ünnepet, és mennyit tud róla. Menyire tudja azt beépíteni az ő gondolatrendszerébe, életvitelébe. Tehát szokások, kultúrák, neveltetés, jelenlegi nézőpont és tudat és lelki állapot kérdése.

Nagyon jó példa erre a grincs, aki utálja a karácsonyt, de valójában szeretetre vágyik. Vagy az a gyerek, aki mindig elrontja mások játékát, szülinapi zsúrját, mert arra vágyik, őt is szeressék, figyeljenek rá.

Szóval neked nyűg az ünnep általában, mit ünnepelsz meg, mi a kedvenc ünneped, és miért, és szerinted jó dolog az ünnepeket megtartani, vagy nem?

Ünnepek és hagyományok. Nagy Szaffina cikke

Az én személyes véleményem (megígértem a cikk elején hogy leírom 🙂 Szerintem jó dolog megemlékezni valamiről, vagy valakikről… Újjáéleszteni, megélni az ősi hagyományokat, akár belevinni az új érzéseinket, ötleteinket, gondolatainkat. Nagyon jó példák erre a gyerekek, mikor új és új ötleteket, díszeket készítenek. Jó dolog egy napot kijelölni egy-egy fontosabb momentumra, vagy személyre, vagy eseményre, hogy biztosan soha se felejtsük el, és ilyenkor erősebben vegyük fel ezt a rezgést, érezzük át ezt az energiát. Vannak olyan hagyományaink, ünnepeink, amelyek segítenek felidézni a belső erőnket, vagy megérteni az ősi szimbólumainkat. Az pedig egy plusz dolog, ha mindig van mindek örülni, és boldognak lenni! A megünneplés számomra nem azt jeleni, hogy felvásárolom az ületet, hanem hogy milyen szellemi, lelki értéket adhatok a másiknak ezzel és önmagamnak. És azt sem jelenti, hogy akkor az év többi napján nem érzek szeretet, hálát, nem jut eszembe, aki másik síkon van, nem! Van egy kedvenc idézetem: „A szeretet az év mindennapját képes ünnepi tenni.” Ezt még egy régi milkás szaloncukros dobozon találtam… (akkoriban még én is ettem ilyen nyalánkságot 🙂 )

Válaszom röviden: IGEN, határozottan igen!

Összejövetelre adhat okot, és egy közösség építésre! A múltunk megőrzése, a jelenünk megélése és jövőnk építése. Az ünnepek formálnak bennünket. Kit hogyan, az már az egyéni tudat és lelki beállítódásától függ…. ahogy azt fentebb írtam.

Szóval ünnepelni jó dolog! Szívekben is!!! Mert ott a lényeg!

Szaffina Nagy író, spirituális életmód tanácsadó

(2018 11. 18.)