Szedtél már idén medvehagymát?

Ha nem, akkor irány az erdő…. de hol, és miért is szedjük le ezeket a zöld levélkéket és mit tudunk belőlük készíteni?

Erdőbe járni önmagában is élvezetes és fantasztikus dolog, hátha még kincseket is találhatunk, melyeket megehetünk, ízlelhetünk és gyógyító hatásuk is van! A Jóisten számunkra egy hónapnyi időt adott, hogy szedhessük a medvehagymát, március végétől április végégig. Van, ahol már előbb kibújnak és van ahol kicsit később is lehet még szedni, ez a virágzásától, és az adott hely napfényétől is függ, mennyi kap.

Önmagában is ízletes, de szoktam belőle készíteni salátákat, tekercseket, pestót, ezeket is megosztom a Szaffina fűszerkonyha blogon.

Pesto recept:

https://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/2011/04/medvehagyma-pesto.html

Medvehagyma saláta recept:

https://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/2011/03/medvehagyma-salata.html

Ehető vadnövények:

https://szaffinafuszerkonyhaja.blogspot.com/2014/03/kibujtak-medvehagymak.html

Receptes könyv itt:

https://www.nagyszaffinaeletmuvei.hu/gyors-egyszeru-nyers-vegan-etelek-2-kotet/

medvehagyma-viragzik-nagyszaffinaeletmuvei-cikk

A zöld levélke végén található fehér részt is bátran szedjük le! Május végéig tudjuk szedni, amíg el nem virágzik. Utána már levele mérgező. De csodálatos fehér virágszőnyeget terít elénk az erdőben járva május végén is! Mintha csak ezernyi és ezernyi hópihe szállt volna le újra közénk! Ezt tudtad? Más néven is emlegetjük: salima.

medvehagyma-gyongyvirag-nagyszaffinaeletmuvei

Hasonlítanak a gyöngyvirág leveleire, ezért óvatosan, mert ez utóbbi mérgező! Aki nem ismeri eléggé, az csak olyannal menjen az erdőbe szedni, aki biztosan ismeri. De könnyen felismerhető, mert a medvehagyma levele lágy, míg a gyöngyvirágé eresebb és vastagabb. Ha pedig megmorzsoljuk a levélkét, akkor fokhagyma illatú lesz a kezünk.

medvehagyma-egeszseg-erdo-nagyszaffinaeletmuvei

De hol is található? Erdőben, árnyas helyen, főleg völgyszerű kialakításokban, fák körül. Magyarországon a legismertebb helyek, a Bakony, Mecsek, Börzsöny, Nógrád vidék, Balaton északi része és ezek kis települései.

Nagy Szaffina író, tanító

www.nagyszaffinaeletmuvei.hu