Ostara Húsvét Ünnepe

Tudod-e mit ünneplünk húsvétkor? Adok pár tippet, és a cikkben kifejtem miről szól… 😀

Szerinted a Húsvét:

– tojásfestés, locsolás, pálinkaivás, bulizás, bálok, evészet

– Munkaszüneti nap és hosszú hétvége vasárnap és hétfő!

  • tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap (hú de belénk verték ezt.., mikor tanították…)
  • Ostara Istennő ünnepe, a termékenység, befogadás, teremtés, megújulás ünnepe. (Bibiliában Pészah néven jelenítik meg, tehát már létezett az ünnep akkor is!!!)
  • Jézus Krisztus feltámadása a halálból, ami később keresztény ünnep lett. (Akkoriban még nem volt kereszténység, a feltámadás valóban megtörtént, tehát vallástól független a megemlékezés és a szimbóluma, amit üzenni akart.)

A legtöbb embernek csak egy divatos népszokás csilivili tojásokkal, rengetegféle csoki nyuszival, játékokkal, vendégvárással, és nagybevásárlással. Van kinek nyűg, kinek csak szabadnap, kinek csak egy újabb ok az ivásra, bulira, van, akinek pedig szent vallási ünnep… hát lássuk miről is szól! Nos, neked melyik? Mielőtt válaszolnál….

kosar-husvet-tojas-nagyszaffinaeletmuvei

Szerinted miért van tojásfa, tojás az asztalokon, a locsolkodás, mit jelképez a bárány? A tojás a termékenység szimbólum, mint mag, hiszen minden egy magból jön létre, ahogy mi is, tehát teremtés ünnepét ülünk! Ezért van a teremtő tojásfa is! Tojás, mint magzat! A tyúk magzatja, és ahogy az embernek is van magzatja, amiből ”kikel” a csecsemő, a tojásból pedig a kiscsibe. Mikor tojást eszel ez jusson eszedbe, mit eszel! Vegán tojásunk az avokádó, formája is a tojáséra emlékeztet, a belsejében lévő óriás golyó alakú mag pedig a termékenységre. Emlékeztet minket a magok elültetésére, a dolgok átalakulására, a természet bevirágzására. Az avokádó női gyümölcs, nem véletlen használhatjuk ételként és jelképként Gaia Föld anya ébredezésénél, újjászületésénél. Az avokádó, elősegíti a méh, és a méhnyak működését. Alakjában hasonlít is ezekre a szervekre. Kutatások azt mutatják, ha egy nő hetente elfogyaszt egy avokádót, az segíti a hormonháztartást, megakadályozza babáknál az alacsony születési súlyt és a méhnyak – rákot. Az avokádónál kilenc hónapig tart még az avokádó virágjából érett gyümölcs lesz, akárcsak a női megtermékenyítés utáni kihordási időszak.

barany-husvet-nagyszaffinaeletmuvei

A bárány az áldozat, Jézust szimbolizálja, Jézus áldozati vérét. Áldozatokat kell nekünk is hoznunk az életben. És mi vagyunk a Teremtő bárányai, juhai. Ezen az ünnepen Jézus vérét adta értünk, és hogy bebizonyítsa a reinkarnáció létezik, mikor testünk feltámadásáról beszél, tulajdonképpen erről beszél, hogy újraszületünk. Persze ezt a vallások kicsit máshogy értelmezik. Hogy egyszer majd…. mindannyian feltámadunk…. ebben a testben…. de lényegében a szellem és lélek feltámadása, újjászületése az üzenete. Nem halunk meg! Mert a szellem és lélek örök! Jézus ezt tanította nekünk! Ha egy test szétroncsolódik, nem rakódik újra össze…. de a szellem és lélek megmarad!

A locsolkodás pedig egy udvarlói szokás, miszerint a fiú elmegy ahhoz a lányos házhoz, akinek udvarolni szeretne, persze csapatban mennek, a többi fiúval… Ez jó indok az udvarlás elkezdésére. Meglocsolja friss rózsavízzel, ezt hivatott szimbolizálni a kölni, hogy egész évben a lány illatos és üde, friss maradjon a legény számára. (Nekem is rózsavizes arclemosóm van és imádom és a rózsa illatát is, egyik kedvenc parfümöm alapja.) Tudom ez olyan ódivatú, mert ma már nem udvarolnak a fiúk… És ha a leánynak tetszett a fiú, akkor viszonozta ezt egy piros tojással, amire különböző szimbólumokat festhettek, pl: életvirága, mandalákat, vagy az adott táji népviseleti szimbólumokat, virágokat. Miért piros? Mert az élet és vér, szerelem, szenvedély jelképe. Később persze többféle színes tojások is megjelentek, ami szintén a zsongó, üde virágos színes tavaszt, a termékenységet tükrözi. Ezért piros a pántlika is a lányok fején.

nyul, husvet, nagyszaffinaeletmuvei

A nyúl később érkezett a köztudatba, mert Ostera Istennőt ünnepelték valójában a termékenységet, és a német szóhasználatból, osterhase-ből átalakult, és félreértelmezték az emberek, csak megmaradt tévesen a nyúl, mint húsvéti állat szimbólum.

husvet, kereszt, jezus, nagyszaffinaeletmuvei

Jézus megfeszítése húsvét ünnepén történt, ezét keveredett össze ez a vallási keresztény ünnep Ostera termékenységi Istennői ünnepével. Csodálom is nem vették ki az ünnep eredetiségét a Bibliából, (Pászka) ha már ennyire elakarták törölni az emlékét. Érdemes utána olvasni, a négy evangéliumban! Mivel ez megtörtént, így vallástól függetlenül, vagy függően, ki hogyan ünnepel, Jézus Krisztusról és a megbocsájtásról, feltámadásról is megemlékezünk, és hogy lelkünk örökké él!

jezus, vers, nagyszaffinaeletmuvei, husvet, feltamadas, megbocsajtas

Húsvét reggelén

megemlékezzél,

halhatatlan vagy,

lelked mindig él!

Irgalmasságot,

megbocsájtást,

kívánok én,

feltámadás idején!

2013    Január. 04.

Nagy Szaffina

További spirituális verseim: a Más Világban Élek oldalon elérhetőek:

https://www.facebook.com/masvilagbanelek

menny, lelek, nagyszaffinaeletmuvei, husvet

Húsvét idején kívül-belül megújulunk. A felkészülés hetében kitakarítunk, kiszórjuk a felesleges dolgokat, átrendezhetjük a házat, kertet, minden újjáéled, tavaszodik. De nem csak a kerti munkákban vehetjük ezt észre, a lelkünkben is. Átalakulást, változást érzékelhetünk életünkben, kapcsolatainkban, több aktivitásra vágyunk, ugyanakkor mielőtt elkapna minket ez a nagy tavaszi zsongás kicsit lelkileg meg is nyugszunk. Mindenkinek kívánok mély elcsendesülést, hacsak egy órára is, az életéről. Miért született, mit kíván még megvalósítani amíg tart a Földi élete, van-e olyan személy, akivel még rendezni szeretné vagy kellene a kapcsolatát? Megtud-e bocsájtani? Elsősorban önmagának? Mert a húsvét az irgalmasságról és megbocsájtásról is szól. Van, aki azt mondja nem az ő baja ha haragszik, neki nem fáj… de igen is az ő baja! Mert a test érzi….minden lelki megmoccanásunkat! És aki nem tud, nem képes megbocsájtani az saját magának árt a legtöbbet, nem a másiknak! Önmagad miatt kell elengedni a múlt sérelmeit! És lépni tovább a tavaszba, a megújulásba! Ez a pár nap tökéletesen alkalmas arra, hogy rendezzük életünkben a lelki káoszt, már ha van, letisztázzuk mit is akarunk valójában, és elvonuljunk pár napos böjtkúrára. (Szaffina fűszerkonyha Facebook oldalon erről olvashattok, illetve írtam könyvet a böjtölésről, ez a vegán tanfolyamban érhető el.) Szívetekben is böjtöljetek, ne csak testben és szellemiekben is, lelkiekben is takarítsatok ne csak a házkörül! Áldás és Fény! 

„Aki méltatlanul eszik és iszik, nem becsüli meg a testét. Ezért van ti köztetek sok erőtlen, és beteg.” Pál 1. kor. 11/29.30.

„Jó nem enni húst és nem inni bort.” Pál róm. 14/21.

„Tartózkodjanak a fúlvaholt állattól és vértől.” Apost. 15/20.

„Imádkozván böjtölésekkel egybe.” Apost. 14/23.

„Jó dolog, hogy kegyelemmel erősítessék meg a szív, nem ennivalókkal, melyeknek semmi hasznát nem veszik azok, kik azok körül járnak.” Zsid. 13/9.

tojasfa, husvet, tojas, fa, nagyzaffinaeletmuvei

tojas, tojasfa, husvet, ostera, nagyszaffinaeletmuvei

Húsvét ünnepén a termékenységet, újjászületést, a lélek örökkévalóságát, a tavaszt, a virágzásokat, a természet újraéledését éljük és ünnepeljük meg! Készítsünk saját díszeket, lehetőleg a nem ártás elvével, tehát tojás helyett avokádót, vagy papírból, nikecellből kavicsokból készíthetünk díszeket. Tojásfát is díszíthetünk, a termékenység idejére. Én egy száraz fűzfaágat találtam és azt fújtam le arany sprayvel, és készítettem még bentre is a házba pár tojásfát. Friss bokor, fa a legjobb, de semmiképp se szakítsunk, törjünk le ezért ágakat! A gólyahír sárgás kis virág szintén a teremtést szimbolizálja, ahogy a madarak friss fészke pl: a gólyaköltözése a házakra is. Bizony ott abban a házban boldogság költözik, vagy gyermekáldás, házasság, szerelem, vagy más áldás érkezik. Fűvel megtölthetjük a kis kosarat, és különböző játékokat találhatunk ki gyerekeknek. Ha épp egybe esik a telihold a húsvéttal telihold szertartást is csinálhatunk. Lásd telihold szertartás cikkemet.  https://www.nagyszaffinaeletmuvei.hu/telihold-a-varazslat-ideje/

Teremtsünk! Vizualizáljunk, gondolatainkkal, gyújtsunk gyertyát, fehéret, ami a tisztaságot, ártatlanságot jelképezi, éljük meg az Istennői szépséget és erőt önmagunkban! Vessünk el magokat ez is a teremtő erő egyik jelképe. Sőt ezt már húsvét előtt két héttel készítsük elő, hogy szárba szökkenjen az ünnepre. Energetizáljuk a növényeinket, és engedjük magunkba a gyógyítás és a nőiesség erejét. Áldott teremtést kívánok és megújulást kívül-belül!

nagyszaffina-nagyszaffinaeletmuvei

Szeretettel: Nagy Szaffina

Spirituális tanító, író

Weboldal: https://www.nagyszaffinaeletmuvei.hu

Életmód Magazinom YouTube csatornám:

https://youtu.be/gRDrIzP4GdM

Nagy Szaffina Életművei Facebook oldalam:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100056345111650  

Szaffina Fűszerkonyhaja Facebook oldal:

https://www.facebook.com/szaffinafuszerkonyhajacom