Hogyan védekezz? Mit tudsz TE megtenni?

A TE FELELŐSSÉGED az ÉN FELELŐSSÉGEM! Együtt egymásért! Most ez nem személyes ügy! Amit te megteszel, vagy épp nem teszel, az kihat mások életére is! Tessék ezt komolyabban venni! Mit tehetsz te meg egyénileg?

 1. MARADJ OTTHON! Tudom sokan nem értik ezt a két szót, és nagyon nehéz a felfogásuk, de ahogy az egyik olasz fertőzött mondta: „Ha otthon maradtál volna, lehet, én nem lennék ma beteg.” Veszélyeztetik az emberek saját maguk, gyerekeik és ezzel együtt mások egészségét, életét is! Hát nem lenne jobb megelőzni, mint utána sírni, jajgatni? Csak kérdem…
 2. Csak szükség esetén menj ki, gyorsan végezd el, ne állj le beszélgetni, és ne feltételezd, hogy a kedves aranyos szomszédodtól tuti nem kapsz el semmit! Nem!! A vírus nem válogat! Nem csak az időseket érinti jobban, a fiatalokat is!
 3. Ha kimész, tarts távolságot, 2 méter, ismétlem: ne beszélgess! Mivel cseppfolyósan terjed, ha tudsz maszk, kesztyű, napszemüveg, szemen, szájon és egyéb nyílt seben keresztül is könnyedén bejuthat. (Felreppentek olyan hírek, hogy nem számít a maszk, igen a vírustól nem véd meg, de sokat véd a fertőző cseppektől és te is véded a másik embert a te nedveidtől. Saját tapasztalatom ez volt: múlt hét szerdán kimentem és szombaton a boltba vasárnapra már nem volt jó a közérzetem. Hétfőn és kedden még extra gyorsan kimentem fertőtlenítőszerekért, és ételért, mert mi nem vásároltuk fel a boltot, és akkor jelentették be, hogy bezárnak 3 órakor és azt hittük egész hétre. Volt rajtam maszk, kesztyű, szemüveg, és mikor hazaértem azonnal zuhany, és azóta sincs semmi bajom.
 4. Rendszeresen fertőtleníts otthonodban! Kilincsek, laptop, asztali gépek, mobiltelefonok, kulcsok, karórák, távirányító, minden, amivel sokszor érintkezel. Moss fel klórral, fertőtleníts! Rendszeresen moss kezet! Ha tüsszentettél, orrot fújtál, gép előtt dolgoztál, telefonoztál kiváltképp! És egyébként is most többet! Ha hazaértél vesd le rögtön a ruhákat tedd félre, mosd ki, vagy tedd ki a napra, és zuhanyozz le!
 5. Tüsszenteni csak zsebkendőbe szabad, vagy ruhára könyök hajlatba! Vigyázz másra ne! Ruhát ilyen esetbe vesd le!
 6. Folyamatosan figyeljük meg a testünket, ha hőemelkedést érzünk, mérjük meg a lázmérővel, kifejezetten az esti órákban ilyenkor aktiválódik jobban a hormonrendszer és a déli időszakban. Akkor is ha nem vagy lázas típus!
 7. Végezzünk naponta kétszer reggel és este is légző gyakorlatokat, a jóga különféle légzéseit is elővehetjük, erősítsük meg a légző rendszerünket. Orron keresztül lélegezzünk, és hasba, tartsuk benn kis ideig a levegőt, és lélegezzük ki. Illetve végezhetünk levegő visszatartást is. Sokféle légzés technika van ez itt tényleg csak egy kis alap, de ellenőrzésnek kiváló. Vizsgáld meg a légző gyakorlatoknál a tüdőkapacitásodat, és a tested apró jelzéseit.
 8. Ne pisztergáld önmagad! A vírus fertőzés esélyét növelheted, azzal, hogy turkálsz, piszkálsz, vakaródzol, főleg szem, orr, száj, és egyéb nyílások, a vírus főleg cseppfolyósan terjed.
 9. Immunrendszeredet erősítsd mozgással otthon! Jóga kiváló erre, de választhatsz sok mozgásforma közül. Pl: szobabicikli, fittness, aviva torna, erősítések, izomgyakorlatok, stb.
 10. Szellőztess! Rendszeresen és sokat!
 11. Ha megizzadtál, nedves lett a ruhád, cseréld le! Vírusnak kedvez a nedves környezet.
 12. Nem kell magadat degeszre enned, egyél csírákat, déli gyümölcsöket, almát, amiben sok a C-vitamin.
 13. C-vitamin készítmények, B-vitamin, D-vitamin, cink. Ciromsavból készíthetünk italt: fél kiskanálnyi adagot, egy pohár tisztított vízben összekeverünk. Ezt az oldatot naponta legalább 3 pohárral igyuk meg. Ha tüneteid vannak, többet! Körömvirág, csalán, nyírfakéreg, fahéj, szegfűszeg, kurkuma ezek is hatásosak a bennük lévő anyagok végett, teát illetve fűszerezést készíthetünk belőlük. Fokhagyma is vírusölő, ezenkívül a tiszta alkohol, vagy eukaliptusz, borsmenta, citrom, szegfűszeg, fahéj, teafa illóolaja is. Ezekből készíthetünk spray üvegekbe oldatot 30 csepp olaj és 200 ml víz. Illóolajokat párologtathatunk is a házban, gondoskodj gyufáról, gyertyáról, mert nem fogsz tudni folyton boltba menni. Patikában és drogériákban tudsz beszerezni 100%-os tiszta illóolajokat, patikában kérhetsz 50 ml kiszerelést is, eukaliptuszból, ha még van. C-vitamin könyvem ingyenesen kérhető: https://www.nagyszaffinaeletmuvei.hu/c-vitamin-konyv/
 14. Gyógyszerekről is gondoskodj! Mert lehet nem lesz rá szükség, de lehet igen, lehet, másnak kell majd, és nem biztos, hogy kitudsz majd menni… Vannak olyan gyógyszerek, amiket alapból jó, ha tárolunk otthon, ilyen az Aszpirin C plusz, és ezt is tudjátok használni, ha van kisebb tünet, alapja aszkorbinsav, és igazából nem tipikus gyógyszer, és hatékony! Illetve vannak olyan gyógyszerek, amiket kell szednie más okból kifolyólag az illetőnek, erre is figyeljünk, legyen otthon! Algoflexet nem ajánlják, ha vírus esetén lázasak leszünk, viszont a Panadolt igen, előző még ront a helyzeten, másik vírus ellen dolgozik. Nem vagyok gyógyszerpárti, de igenis néha jó, ha van!
 15. Amiről még gondoskodj: legyen élelmiszered, de nem kell feltankolni több évre… Szóval lesz folyamatosan rakomány a boltokba, csak azért legyen tartalékod, ha karanténba kerülsz és alapból is már kerüld a boltokat! Átkell most csoportosítanod a dolgaidat, és tudatosabban vásárolni, és csak ami szükséges! Lehet nem lesz friss kenyered, és zsemléd, és a legfinomabb márkás ételeid, most ez változást hoz! Kérlek, alkalmazkodj! Főleg, ha más megy el helyetted vásárolni! Péksütemények, kenyerek esetén pirítósba tedd, és a megmaradt száraz zsemléket leöntheted növényi tejjel vaníliával sztíviával, vagy készítheted hagyományosan lényeg felhasználható, vagy leves betétként is. További tippek itt: Túlélni a gazdasági válságot ingyenesen kérhető könyv: https://www.nagyszaffinaeletmuvei.hu/tulelni-a-gazdasagi-valsagot/

Legyen otthon fertőtlenítőszered, klór, nedves fertőtlenítő kéztörlő, papírzsebkendők, wc papír, kéztörlő. Továbbá            legyen krémed, mert a sok kézmosástól kiszárad, berepedezik! Én a szűz olajokat, zsírokat részesítem előnyben, főleg mert érzékeny is a bőröm, akármit nem használhatok.

 1. Gondoskodj továbbá közeledben lévő idős emberekről, szomszédodról, kérdezd meg chaten, telefonon, kell-e nekik valami a patikából, boltból? Segíts nekik! Hívd fel őket, hogy vannak, nyugtasd meg őket! Ne a pánik és pletyka legyen a fő téma hanem a megoldásokra koncentráljatok!

További bővebb információ fizikailag, mentálisan és lelkileg is a megelőzésről, és óvintézkedésekről, illetve koronavírusról itt olvasható:

https://www.nagyszaffinaeletmuvei.hu/covid-19-koronavirus-maskepp/

https://www.nagyszaffinaeletmuvei.hu/koronavirus-emberijog-jog/

Nagy Szaffina író, életmód tanácsadó

www.nagyszaffinaeletmuvei.hu