Beltaine Ünnepe

Április 30. este vagy éjjel Beltaine ünnepét ülhetjük meg, a kívánság esténket. A Beltaine ír szó eredetből, jött létre, ami májust jelöl. Cetsamhainként is nevezik a samhain ellentéteként, az egyik a halál, elmúlás, sötétebb, hidegebb napok, míg a másik a nap, a tűz, a világosság, és a több napos órák számát jelképezi. Kelta ünnep, de Magyarországon is évtizedek óta ünnepeljük, csak május elseje néven. Mivel a napot, a termékenységet, újjászületést testesíti meg gyertyát vagy tüzet használjunk! Szertarthatunk kint is a tojásfánknál vagy bent oltárnál a teliholdnál szokásos módon. (Lásd holdas cikkeim) Tojásfára kössünk szalagokat, amelyekre írjuk rá a szívbéli kívánságainkat, ezek lehetnek sajátok, de más kívánságát is felköthetjük, variálhatjuk színes szalagokkal is. Adjunk hálát és áldást, és gyertya gyújtásnál vizualizáljuk erősen a szívbéli kívánságot. Töltsük fel szeretettel, elégedettséggel és jó érzésekkel. Vehetünk kréta vagy kőkört a szokásos módon és igézeteket is használhatunk.

„Nászotokból újrafakad az élet

eleven lények sokasága népesíti be a határt

és édes tiszta fuvalmak lebegnek

ó vének veletek Ünnepelek!” (Wicca)

Ünnepeljük meg a bennünk lévő Isten és Istennőt, készüljünk a termékenységre, a befogadásra, a nőiségünk kibontakoztatására, érezzük szívünkben a tavasz zsongását, engedjük be újra a szeretetet, fényt, szerelmet, és most már igazán engedjük el azt, ami nem szolgál minket, hogy mi is új rügyet fakasszunk és kivirágozzunk. Engedjük útjára a kívánságainkat, a szél segítségével, a levegő elemet hívjuk. Ott fog lobogni a szalagunk a fán, és képzeljük el, hogy elviszi a szél a kívánságunkat. De szívből kell kívánni, és nem követelni! A varázslatnak csodálatosnak s könnyűnek kell lennie! Érezd át a varázslatot! Fel is vehetsz estére egy csodás költeményű Istennői ruhát, ékszereket, ha ettől ünnepélyesebben érzed magad. Megvendégelheted a közeli barátaidat is. Mivel ez is a termékenység ünnepe, ezért a kapcsolatainkról is szól. Szövés és fonás is lehet egyféle rituálé. Vegyünk a szeretett személytől hajfonatot, vagy szalagot, és fonjuk össze a miénkkel, közben szerelmi varázsigét is mondhatjuk. Szabad akarat ellen nem szabad tenni! Vehetünk kétféle fonatot is és elképzelhetjük vizualizálhatjuk egyik azé akivel szeretnénk jobbá vagy szorosabbá tenni a köteléket, a másik a miénk és fonjuk össze. Ez jelképezi az idő és a szeretet fonalát. Ilyenkor lehet eljegyzési gyűrűt is adni vagy esküvői és eljegyzési szertartást végezni, hiszen az összetartozás, a teremtés, termékenység ünnepe.

kotes, fonal

„A zsinór magát az idő folyását szimbolizálja. A szálak csavarodnak, összecsomósodnak, kigubancolódnak, elszakadnak és újra összeforrnak. Ez az idő…. Összetartanak és formát öltenek. Csavarodnak, csomósodnak. Néha kigubancolódnak, elszakadnak és újra összeforrnak. Ez Musubi-kötés. Az idő maga.” Ki Mi No anime, japán kötési szertartás, amit a kapcsolatokért tesznek. Érdemes megnézni, sokat ad.

mag-kotes-nagyszaffinaeletmuvei

Nem jönne létre

sem szó, sem érzet,

sem kötés, sem fonál,

se szív, se hiány,

se pillantás, se vágy,

semmilyen gondolat szál,

ha nem lenne benned,

a MAG a lelkedben,

kérdés és válasz

MAGadban elzártan,

mélyen elrejtve,

meg kell keresned!

MAGod, MAGom, MAGunk,

együtt, egymásban vagyunk.

Nagy Szaffina részlet a benned is ott van…. spirituális versből. További spirituális verseim: a Más Világban Élek oldalon elérhetőek:

https://www.facebook.com/masvilagbanelek

Másnap hajnalban elkezdődik a május havunk, a május elseje, ami nálunk munkaszüneti nap. Ilyenkor még él az a falusi szokás hogy színes szalagokkal díszített fákat állítanak fel az udvarolni kívánkozó ifjak a lányoknak, kifejezetten annak a lánynak, akit szeretne elnyerni. De mára egyre kevesebben élik ezt a hagyományt, fa védelem szempontjából érthető és udvarolni sem szokás már… Személy szerint én sem tartom jónak a fa kivágását egy ilyen célra, ezért aki ilyet szeretne válasszon ki egy már meglévő fát a ház udvarán vagy kapu előtt és díszítse fel azt. Ám már csak kevesen tudják valójában miről is szól a május elseje, ezért összeszedtem kíváncsi vagyok te melyikről tudtál. 🙂 Nézzük mi jut eszedbe a május elsejéről:

Május 1. : – májusfa állítás : április 30-áról május 1-jére virradó éjszaka állítottak fát a fiúk azoknak a lányoknak a házuk elé, akiket kiszemeltek maguknak, kedvesnek. A fát saját kezűleg kellett kivágni (fák védelme…  hol maradt…) és feldíszítették színes szalagokkal. Éjfélkor a fa állítás után szerenád következett, már a bátrabbak, akik bemerték vállalni…  (ma legfeljebb telóról valami zenét bekapcsolnának a szomszédok és a szülők örömére :D) Ebben az esetben szimbólikusan is fallosz értelmezése is van, hiszen a legény aki felállítja….. a fát…. 😀 a lánykának…. mindezt az erős kezeivel…. jelképezve hogy megvédi és megtartja a lányt akár a két kezével is… Ezután már csak be kell mászni a leányzó ablakán… és megmutatni mit is tud a legény… 😀 Egyértelmű szexuális, termékenységi jelkép és rituálé. (Nem véletlenül nem állíthat fát apa a lányának.) Egyébként a májusfa az újjászületés szimbóluma.

  • Újabb munkaszüneti nap! Juhéééé…. 😀
  • Családi majális, lufik, bohócok, sátrak, szórakozás, vattacukor, zizi-bambi-körhinta és egyebek…. 😀 😀
  • A munka ünnepe
  • „Katolikus ünnep is, munkás Szent József napja” (forrás: wikipédia)

Nos, neked melyiket jelenti? Jó Beltaine ünneplést!

Nagy Szaffina spirituális életmód tanácsadó, író